Szügyi Madách Imre Általános Iskola

Iskolánkról

Szügyi Madách Imre Általános Iskola

Intézményünk Nyugat-Nógrád dinamikusan fejlődő településén Szügy községben található. Iskolaépületünk és tornatermünk 2010-es évben teljes felújításra került. Modern, jól felszerelt iskolával, tornacsarnokkal, műfüves sportpályákkal, szemet gyönyörködtető iskolaudvarral büszkélkedhetünk. Az iskolánk tanulólétszáma 148 fő. Nyolc évfolyammal, tizenegy tanulócsoporttal működünk. A tanulók neveléséről-oktatásáról 16 szakképzett, a kor kihívásainak megfelelő, innovatív pedagógus gondoskodik. Intézményünk beiskolázási körzete Szügy, Csesztve, Nógrádmarcal települések. A jelenlegi tanévben nyolc településről érkező gyerekeket nevelünk-oktatunk.  A jövőben is szeretnénk iskolánk családias légkörét, megőrizni, ahol az egyik legfontosabb érték a diákok tudással való felvértezésén túl az, hogy a gyerekek jól érezzék magukat. Ennek érdekében sokszínű közösségi programokat biztosítunk diákjainknak. Iskolánkban kiemelt terület a tehetséggondozás. Tanulóink a megyei és országos tanulmányi és sportversenyen is megállják a helyüket. Az előző tanévben országos KRESZ verseny 7. és 11. helyezést, futsal-ban országos 9-11. helyen zárt fiú csapatunk. A kisiskolák diákolimpiájának versenyén fiú kispályás labdarúgó csapatunk 3., fiú svédváltónk 4., 600 m-es síkfutásban fiú és leány kategóriában is 5. helyezést. Összesített pontversenyben a kisiskolák diákolimpiájának országos döntőjén az előkelő 2. helyet érte el iskolánk. 2017 januárjában sporteredményeink miatt megkaptuk a legeredményesebb kisiskola címet.

Madách Imre

(1823-1864)

 

Élete:

Január 20-án Szlovákiában, Alsósztregován született. Régi nemesi családban.

Apja: Madách Imre, aki elismert ügyvéd Nógrád megyében.

Anyja: Majtényi Anna, akit konzervatív, arisztokratikus, szigorú látásmód jellemez. Madáchot teljes mértékben elnyomta.

Madách Imrének 4 testvére volt: Mária, Anna, Károly, Pál.

1834-ben édesapjuk meghal. Édesanyjuk neveli őket, konzervatív nevelést kapnak.

1837-ben a fővárosba kerülnek a Madách fiúk, ahol Imre jogi egyetemen folytatja tanulmányait, és első művét megírja.

1840-ben szív és tüdőproblémái miatt kénytelen visszatérni Szlovákiába, ahol folytatja jogi tanulmányait.

1842-ben leteszi a vizsgát, majd Nógrád megye aljegyzője lesz. Vizsgái letétele után ismét műveket ír és eközben tudósít a Pesti Hírlapnak. Madách céljai között van az országgyűlési képviselőség, ezért a közéletben is tevékenykedik. Állást foglal a halálbüntetés ellen és az esküdtszék felállítása mellett- ebben barátja Szontágh Pál is támogatja. Ő lesz majd Lucifer modellje. Ezek után egészségügyi állapota miatt le kell mondjon az aljegyzőségről.

1844-ben megismerkedik Fráter Erzsébettel.

1845-ben kapcsolata Fráter Erzsébettel szorosra fűződik, ezért elveszi feleségül. Anyja és barátja Szontágh Pál nem támogatja ezt a házasságot. Mivel nem maradhatnak Madách családi birtokán, ezért Erzsébettel a Fráter család csesztvei birtokára költöznek. Házasságuk azonban idővel zátonyra fut, mert a két jellem ellentéte egymásnak: Fráter Erzsébet vitális, élettel teli feleség, Madách pedig visszahúzódó jellem. Erzsébetnek is érvényesült az elnyomó szerepe ebben a kapcsolatban. Ennek ellenére 1948-ban megszületik kisfiuk, Aladár.

1848-ban Madách két öccsével együtt a forradalom hívei lettek, Madách Csatlakozni akar a sereghez, de betegsége miatt ezt nem teheti meg.

A szabadságharc bukása után Madách Imre menedéket ad Rákóczy Jánosnak, Kossuth volt titkárának, de leleplezik őt, és 1851-ben börtönbe vetik. Egy évet tölt Pozsony és Pest börtöneiben, ami nagyon megviseli őt és családját. A börtönben töltött idő alatt megszületik második gyermeke, Jolán, majd 1852-ben harmadik gyermeke, Anna-Borbála. A válás után újra megerősödik kapcsolata az anyjával, és újra elkezd írni.

1861-ben Nógrád megye országgyűlési képviselőjének választják, amivel régi „álma” teljesül be. Az önkényuralom politikai légkörében foglalkoztatta egy drámai költemény megírásának a tervezete az emberi lét és a történelem nagy kérdéseiről. Így született meg fő műve, Az ember tragédiája, mely 1861-ben jelent meg Arany János támogatásával könyv alakban. Arany János a tragédiát 1861. október 30-án mutatta be a Kisfaludy Társaságban.

1862 januárjában a Társaság Madáchot levelező tagjává választotta, aki ettől fogva rendszeresen részt vett az irodalmi életben. Szorosabb barátságba került a kor nagy íróival: Arannyal, Gyulaival.

A tragédia színpadi sikerét a szerző már nem érhette meg, hiszen azt csak 1883-ban mutatta be a budapesti Nemzeti Színház. A művet azóta is rendszeresen játsszák különböző színházakban, hiszen a darab időszerűségéből mit sem vesztett, ezt bizonyítják a kortárs adaptációk nagy száma is.
Ezidáig több mint nyolcvan idegen nyelvű kiadás ismeretes.
1863-ban a Tudományos Akadémia tagja lesz.

1864-ben visszatér Alsósztregovára és a családi birtokukon 1864. október 5-én, 41 évesen hal meg.

 

Jelentős művei:

Az ember tragédiája

Civilizátor

Csák végnapja

Mózes

Vadrózsák

Férfi és nő

Lantvirágok

Mária királynő

Commodus

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support